Ενημέρωση από την παρέμβαση στο ΕΚΑ

Σε συνέχεια του προηγούμενου κειμένου σε σχέση με το Κέντρο Αποκατάστασης Αναπήρων (ΕΚΑ), ενημερώνουμε για τις εξελίξεις που είχαμε και τι σκεφτόμαστε για την συνέχεια της δράσης.

    Με αφορμή δυο περιστατικά που έφερε σύντροφος στην συνέλευση για συγγενή του και ένα Πολωνό ασθενή που γνώρισε στο ΚΑΤ όπου νοσηλεύονταν και οι δυο διαπιστώσαμε την κωλυσιεργία του ΕΚΑ στην αρμοδιότητά του να κατασκευάσει και να παραδώσει επιπρόσθετα μέλη στους ανάπηρους ασθενείς. Από τις επισκέψεις μας και τις συνομιλίες μας με τους αρμόδιους υπαλλήλους και διευθυντές διαπιστώσαμε τα εξής :
  • Μεγάλη καθυστέρηση, μηνών, στην παραγγελία υλικών για την κατασκευή των επιπρόσθετων μελών (14 άτομα στην λίστα αναμονής)
  • Αδυναμία δικαιολόγησης αυτής της καθυστέρησης. Ο διοικητικός διευθυντής επικαλέστηκε σαν βασική δικαιολογία γραφειοκρατικό λάθος του κατασκευαστικού τομέα του ΕΚΑ που δεν του επέτρεψε να κάνει την παραγγελία. Αυτό που ζητούσε ο ίδιος είναι να του σταλεί ονομαστικός κατάλογος των ασθενών μαζί με τα υλικά που χρειάζεται ο καθένας. Βέβαια αυτό είναι παράνομο και παντελώς άχρηστο για να γίνει η παραγγελία ….συμπεράσματα δικά σας για τον λόγο για τον οποίο μπορεί να ζήτησε τέτοια λίστα.

Η άλλη δικαιολογία που επικαλέστηκαν ο ίδιος αυτός διευθυντής, η διευθύντρια και η υπεύθυνη του οικονομικού είναι ότι δεν υπήρχαν χρήματα. Μετά από έλεγχο του προϋπολογισμού τους διαπιστώσαμε ότι η παραγγελία ανέρχεται σε 10κ Ε ποσό μηδαμινό σε σχέση με τον προϋπολογισμό αληθινό ή fake (όπως ισχυρίστηκαν σε συμφωνία με το υπουργείο υγείας) που ανέρχεται σε χιλιάδες ευρώ.

Μετά από την δράση που κάναμε κινήθηκε αμέσως η διαδικασία της παραγγελίας των υλικών. Διαπιστώσαμε αντιδράσεις ανησυχίας και φόβου στους διευθυντές κατά τις συνομιλίες μας , που δεν μπορέσαμε να εξηγήσουμε, πέρα από το γεγονός ότι είμαστε σοβαροί και τρομακτικοί!

Τα επιπρόσθετα μέλη λοιπόν έχουν αρχίσει να κατασκευάζονται και κάποια έχουν παραδοθεί ήδη. Μας προβληματίζει ότι η παρέμβασή μας έδωσε μια λύση για την απεμπλοκή της διαδικασίας για φέτος, αλλά δεδομένου ότι δεν διαπιστώσαμε ακριβώς ποιο ήταν το πρόβλημα που πιθανότατα έχει να κάνει με ιδιωτικές-ατομικές διαδικασίες των εμπλεκόμενων διευθυντών, θα επαναληφθεί αυτή η καθυστέρηση και στο μέλλον. Επίσης δεν ξέρουμε τι άλλα προβλήματα μπορεί να υπάρχουν σαν συνέπεια αυτής της στάσης των διευθυντών και που μπορεί να αφορούν είτε το τεχνικό μέρος της διαδικασίας, πχ η ποιότητα των τεχνικών μελών, είτε την νοσηλεία για την αποκατάσταση.

Σημ. Υπάρχει μεγάλη δυσκολία εισαγωγής ασθενών παρόλο που σχεδόν τα μισά κρεβάτια είναι άδεια και ο διευθυντής του συγκεκριμένου τμήματος ισχυρίζεται εδώ και καιρό πρόβλημα μόλυνσης στα δωμάτια από μεταδοτικές ασθένειες.

Για αυτούς τους λόγους θα συνεχίσουμε τις επισκέψεις και τις συζητήσεις με τους υπαλλήλους, τους ασθενείς και τους συνοδούς στο ΕΚΑ προσπαθώντας να μάθουμε και να καταλάβουμε περισσότερα πράγματα για τους μηχανισμούς που λειτουργεί αυτό το ίδρυμα και γενικότερα ίσως τους μηχανισμούς που διέπουν τις σχέσεις του υπουργείου υγείας με τα νοσοκομεία που εμπλέκουν “μαγειρέματα” του προυπολογισμού και συστηματική αδιαφορία για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών. Στόχος μας η διοργάνωση μιας πιο στοχευμένης δράσης στο ΕΚΑ και το υπουργείο υγείας

Το θέμα το συζητάμε και αποφασίζουμε για τις επόμενες κινήσεις στην συνέλευση κάθε Δευτέρα στις 9μμ. Άτομα ή συλλογικότητες που θέλουν να ενημερωθούν περαιτέρω και να συμμετέχουν μπορούν να επισκεφθούν την συνέλευση.

Κοινωνικός χώρος για την υγεία (ΚΧΥ)

Κατάληψη πρώην ΠΙΚΠΑ, Αντωνιάδου και Τιμοδήμου Άνω Πετράλωνα