Το φυτοθεραπευτικό εργαστήρι

Το φυτοθεραπευτικό εργαστήρι FitoPoster2λειτουργεί στα πλαίσια του Κοινωνικού Χώρου για την Υγεία στο κατειλημμένο πρώην Πίκπα στα Άνω Πετράλωνα από τον Νοέμβρη του 2012 υπό την μορφή εβδομαδιαίων δίωρων συναντήσεων.

Αποτελεί απαραίτητο συμπλήρωμα της φυτοθεραπευτικής συμβουλευτικής που παρέχεται στον χώρο, υπάρχει δηλαδή η δυνατότητα να χορηγηθεί μια μεγάλη γκάμα φυτοθεραπευτικών σκευασμάτων, όποτε αυτό κριθεί απαραίτητο από τις/τους γιατρούς.

Πρώτα και κύρια όμως αποτελεί μια συλλογική προσπάθεια:

α) οριζόντιας, αδιαμεσολάβητης διάχυσης της γνώσης σχετικά με τα θεραπευτικά φυτά, τα δραστικά τους συστατικά, τις ενδείξεις και τις αντενδείξεις τους, το φυσικό τους περιβάλλον, την καλλιέργειά τους, τη συλλογή και τις μεθόδους επεξεργασίας τους.

β) εφαρμογής των άνωθεν γνώσεων στην πράξη ώστε να παραχθούν φαρμακευτικές μορφές χρήσιμες σε κοινές παθήσεις που χαίρουν πρωτοβάθμιας περίθαλψης (πχ. σιρόπια για το βήχα, βάμμα εχινάκεας για το κοινό κρυολόγημα, επουλωτικές κρέμες, αλοιφές για μυαλγίες, εγχύματα και βάμματα για την αϋπνία κ.ά.) αλλά και σκευάσματα προσωπικής υγιεινής (πχ. σαπούνια, οδοντόκρεμες, στοματικά διαλύματα, αποσμητικά κ.ά.).

Εν ολίγοις, η διάχυση της σχετικής γνώσης με απώτερο σκοπό να παράγουν οι από τα κάτω για τους από τα κάτω, κατά το μέτρο του δυνατού, φάρμακα και παραφάρμακα που τους χρειάζονται χωρίς τη διαμεσολάβηση των μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών, αυτοδιαχειριζόμενες/-οι έτσι κατά ένα βαθμό την υγεία τους, στεκόμενες/-οι κριτικά και με διάθεση ρήξης απέναντι στο υπάρχον σύστημα.

Παράλληλα στο εργαστήρι επιχειρείται:

~Τα άτομα που συμμετέχουν να αποκτήσουν γνώση και εμπειρία που να μπορεί να αναπαραχθεί όπου και όταν αυτό κριθεί απαραίτητο.

~Να επαναπροσεγγίσουμε το σώμα μας, την ασθένεια και την θεραπεία του στην οποία δεν συμμετέχουμε ως αλλοτριωμένα πιόνια-παρατηρητές, αλλά κριτικά και δραστικά.

~Μελετώντας, συζητώντας, καταγράφοντας να καλλιεργηθεί γόνιμος σκεπτικισμός τόσο απέναντι στην πολυφαρμακία που προκρίνεται από τη σύγχρονη ιατρική όσο και απέναντι στο πράσινο μάρκετινγκ που ακριβοπουλά «φυτικά» προϊόντα συχνά παραπλανώντας.

~Η αποδοχή της φύσης ως συμμάχου για την ισορροπία της υγείας μας να ενδυναμώσει τη σχέση μας μαζί της μπολιάζοντας τη με επιπλέον σεβασμό και αφύπνιση από μέρους μας εν όψει των νέων περιφράξεων, αποψιλώσεων και λοιπών καταστροφών που της επιφυλάσσονται εις στο όνομα της πράσινης ανάπτυξης και του κέρδους.

Για πληροφορίες, διευκρινίσεις, συμμετοχές: pikpapetralona@espiv.net & 6973594718