Την υγεία μας να χουμε (στον καιρό του κτήνους) – Κάλεσμα στην αντιφασιστική συγκέντρωση

Την υγεία μας να χουμε (στον καιρό του κτήνους)

“Ο νεοναζισμός, ο φασισμός, ο ρατσισμός και κάθε αντικοινωνικό και αντιανθρώπινο φαινόμενο συμπεριφοράς δεν προέρχεται από ιδεολογία, δεν περιέχει ιδεολογία, δεν συνθέτει ιδεολογία. Είναι η μεγεθυσμένη έκφραση-εκδήλωση του κτήνους που περιέχουμε μέσα μας χωρίς εμπόδιο στην ανάπτυξή του, όταν κοινωνικές ή πολιτικές συγκυρίες συντελούν, βοηθούν, ενισχύουν τη βάρβαρη και αντιανθρώπινη παρουσία του.”

Μάνος Χατζιδάκις

Η αποτυχημένη επίθεση στην κατάληψη του πρώην ΠΙΚΠΑ, την Κυριακή 24/06/2018, από αγέλη πενήντα νεοναζί την ώρα που στο χώρο βρίσκονταν μέλη της Ανοικτής Συνέλευσης Πετραλώνων, Θησείου, Κουκακίου για την προγραμματισμένη συνέλευση τους έληξε με τον ευτυχώς ελαφρύ τραυματισμό του συντρόφου, γείτονα μας και μέλος της συνέλευσης του Κοινωνικού Χώρου για την Υγεία και το κυνήγι των νεοναζί από Πετραλωνίτες/ισσες. Αντίθετα η “επιτυχημένη” παρέμβαση της αστυνομίας βοήθησε στην ασφαλή φυγή τους και την προσαγωγή έξι κατοίκων της γειτονιάς. Τα αντανακλαστικά των μελών της συνέλευσης και της γειτονιάς για την προστασία των ζωών και του χώρου μείωσε τον κίνδυνο για σοβαρότερους τραυματισμούς και περιόρισε τις ζημιές.

Ως Κοινωνικός Χώρος για την Υγεία κλείνουμε φέτος εννέα χρόνια παρουσίας στο κατειλημμένο πρώην ΠΙΚΠΑ, εννέα χρόνια ζυμώσεων, συναντήσεων και ζωντανής αλληλεπίδρασης. Στο διάστημα αυτό περί τους δύο χιλιάδες άνθρωπους έχουν επισκεφτεί τις δομές που κατά καιρούς έχουν αναπτυχθεί στα πλαίσια των δραστηριοτήτων μας. Έχουν γίνει εκατοντάδες συζητήσεις, εκδηλώσεις, μαθήματα, ενημερώσεις, συνελεύσεις, προβολές. Μας επισκέφτηκαν ασθενείς, τους οποίους υποδεχτήκαμε ισότιμα και προσπαθήσαμε να τους εξηγήσουμε ότι η όποια ασθένεια έχει συχνά κοινωνικές ρίζες, καθώς σχετίζεται άμεσα με το τι τρώμε, τι αναπνέουμε, πως και πόσο και αν εργαζόμαστε, πόσο τοξικές είναι οι σχέσεις με την οικογένεια και τον περίγυρό μας.

Αντιλαμβανόμενες/οι την υγεία ως μια βαθιά διεργασιακή διαλεκτική κατάσταση της ύπαρξής μας, μαχόμενοι/ες απέναντι σε κάθε μορφής αυθεντία και αναζητώντας εναλλακτικές τόσο μέσα όσο και πέρα από το κυρίαρχο μονόλογο των ειδικών έχουμε μπει στο στόχαστρο πολλών: ένστολων και μη, μπάτσων, ΜΜΕ, της ιατρικής μαφίας με τις γραβάτες που βλέπει τους ασθενείς σαν αγελάδες για άρμεγμα και φυσικά των ναζί. Γιατί η ύπαρξη και μόνο μιας δομής υγείας που δέχεται όλους ανεξαιρέτως, ανεξαρτήτως προέλευσης, χρώματος, τάξης και φυλής αποτελεί στα μυαλά κάποιων μια ανεπιθύμητη πρόκληση. Παλεύοντας ενάντια σε κάθε φυλετική, θρησκευτική, σεξουαλική ή άλλη διάκριση αναγνωρίζουμε σε αυτούς/ές που μας επιτέθηκαν ένα κτήνος την επώαση του οποίου ευνοούν τόσο κρατικές όσο και παρακρατικές εξουσίες αξιοποιώντας το για να πνίξουν κάθε μορφής αντίσταση. Γιατί οι τραμπούκοι που επιτέθηκαν στη γειτονιά μας έχουν τραφεί τόσο με ιδεολογική τροφή όσο και μέσω μια πολιτικής «δύο μέτρων και δύο σταθμών». Η οχύρωση πίσω από ένα έθνος, το τάισμα των συνειδήσεων με μεγάλες ιδέες και φαντασιώσεις αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί βασικό όχημα συντήρησης και ενίσχυσης των ταξικών αντιθέσεων, της πολιτικής «διαίρει και βασίλευε», ειδικά στη σημερινή εποχή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και της κτηνώδους εξατομίκευσης.

Η αποτυχημένη επίθεση του κτήνους στο κατειλημμένο πρώην ΠΙΚΠΑ αποτελεί για εμάς επίθεση στις σχέσεις αλληλεγγύης και συντροφικότητας που αναπτύχθηκαν εντός και πέρα από τη γειτονιά μας. Αποτελεί επίθεση στους γείτονες μας αλλά και σε κάθε φωνή που αναζητά χώρο να εκφραστεί ελεύθερα και ισότιμα. Συνιστά έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα των επιθέσεων που άλλοτε οργανωμένα κι άλλοτε όχι δημιουργεί ο εθνικιστικός παροξυσμός. Είναι μια επίθεση σε ότι μας κάνει ανθρώπους.

Τελικά μετά από εννέα χρόνια συνεχούς παρουσίας στη γειτονιά των Πετραλώνων εκείνο που μέσα από όλες τις αντιξοότητες έχει δυναμώσει μέσα μας είναι η εδραίωση της πίστης μας σε μία απλή αλήθεια: ότι η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας και ότι για όλα τα προβλήματα που βιώνουμε, τη φτώχεια, την απομόνωση, την απόγνωση και την έλλειψη ελπίδας, η μόνη λύση είναι να σταθούμε ο ένας δίπλα στην άλλη ισότιμα, να αναζητήσουμε το νήμα της αυτοοργάνωσης και του αυτοκαθορισμού, να δώσουμε το χέρι σε όσους και όσες πάνε να πέσουν, να στηρίξουμε τους πιο αδύναμους και ταυτόχρονα να απαιτήσουμε και να εξασφαλίσουμε αυτά που μας ανήκουν και οι από πάνω μας στερούν: ψωμί, στέγη, δουλειά, αξιοπρέπεια, υγεία.

Όσο το κτήνος μεγαλώνει και οι τραμπούκοι χτυπάνε τους γείτονές μας, δηλαδή εμάς τους/τις ίδιους/ες, εμείς θα απαντάμε με πιο ανοικτούς ορίζοντες. Κι όσο οι τραμπούκοι θα επιμένουν να βλέπουν μόνο έθνη και φυλές εμείς θα επιμένουμε να βλέπουμε τον άνθρωπο.

Έτσι, ο ένας δίπλα στον άλλη, αποφασισμένα και συλλογικά, όλη η γειτονιά θα σταθεί και απέναντι και σε αυτή την κτηνωδία: την απόπειρα εμπρησμού και τις φθορές σε ένα κοινωνικό χώρο όπου στεγάζεται μεταξύ άλλων δομών φαρμακείο, ιατρείο και οδοντιατρείο. Για να θέσουμε για άλλη μια φορά το αυτονόητο: Έξω ο φασισμός από τις γειτονιές μας, από τον τόπο μας, από τον πλανήτη.

Σας καλούμε σε Αντιφασιστική Συγκέντρωση την Παρασκευή 29 Ιούνη 2018 , 7μμ, στην πλατεία Μερκούρη.

Κοινωνικός Χώρος για την Υγεία – Κατάληψη πρώην ΠΙΚΠΑ

Αφήστε μια απάντηση