Από την εκδήλωση του ΚΧΥ για την κρίση, τις εξαρτήσεις και τις συλλογικές αντιστάσεις.

ekdilosi-exartiseis16032013d

Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου 16 Μαρτίου ο κοινωνικός χώρος για την υγεία και οι “συλλογικές δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης 18 Άνω” έστησαν στην πλατεία της Αγίας Αικατερίνης ανταλλακτικό/χαριστικό παζάρι. Αρκετοί άνθρωποι της γειτονιάς πέρασαν για να πάρουν ή να προσφέρουν αντικείμενα και ρούχα, μία ακόμη αφορμή δόθηκε για να ψηλαφήσουμε σχέσεις αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας.

Αυτή η κίνηση στην πλατεία ήταν το πρώτο μισό όσων είχαν οργανωθεί για εκείνη την ημέρα. Το μεσημεράκι, κατηφορήσαμε λίγα στενά παραπέρα στο θέατρο Αλκμήνη, για το άλλο μισό, την προγραμματισμένη εκδήλωση με θέμα τις εξαρτήσεις και τους αποκλεισμούς μέσα σε καιρούς καπιταλιστικής κρίσης και την αναζήτηση και συγκρότηση των συλλογικών αντιστάσεών μας.

Στον ζεστό χώρο του θεάτρου έγινε μία γεμάτη, δίωρη συζήτηση, η οποία εμπλουτίστηκε από τις πολύ δυνατές αφηγήσεις ατόμων της κοινότητας απεξάρτησης του 18 Άνω. Η αντίληψη της κοινωνικής πραγματικότητας γεννούσε σε όλους το ερώτημα: όλοι μας μιλάνε για επανένταξη, αλλά πού ακριβώς μας ζητάνε να επανενταχθούμε; Σε μία κοινωνία διαλυμμένη, αποξενωμένη, όπου βασιλεύει ο κοινωνικός κανιβαλισμός, η πείνα και η εξαθλίωση; Η επιλογή της (αυτο)οργάνωσης και ο στόχος της αλλαγής αυτού του  κόσμου θα μπορούσαμε να πούμε ότι ήταν μία κοινή συνισταμένη των τοποθετήσεων.

Πέσανε και διάφορες ιδέες για να συνεχιστούν οι από κοινού δράσεις. Συλλογικά μαγειρέματα, εκδηλώσεις μέσα από τις οποίες θα δοθεί η ευκαιρία να κυκλοφορήσει ο λόγος και τα βιώματα των ανθρώπων του 18 Άνω, παρεμβάσεις (με άξονα το καθεστώς εξαίρεσης ολοένα και περισσοτέρων ανθρώπων) σε διάφορα νευραλγικά σημεία του συστήματος υγείας και πρόνοιας.

Τις επόμενες ημέρες θα ανέβει και η εισήγηση του κοινωνικού χώρου για την υγεία.

ekdilosi-exartiseis16032013a

ekdilosi-exartiseis16032013c

DSC_0191

ekdilosi-exartiseis16032013b

 

Αφήστε μια απάντηση